Ameezing

Over LGMK

In 1997 staken vijf echte carnavalsvierders uit het Lampegat de koppen bij elkaar om een carnavalskoor op te richten.  Na een avondje bellen met vrienden en kennissen, kennissen van vrienden en vrienden van kennissen was het Lampegats Gemengd Mannenkoor geboren. Het LGMK kon direct starten met maar liefst bijna 50 leden.

Het eerste doel was de carnavalsmis terug te halen naar het Lampegat en wel in de Catharinakerk. Dat lukte in 1998.  Die mis groeide al snel uit tot een van de meest indrukwekkende carnavalsvieringen. Elk jaar een meer dan bomvolle kerk en de mis die als geen ander paste bij het LGMK. Het koor kreeg alle creatieve vrijheid bij de invulling van die mis. Het was perfecte mix van liturgie en carnaval, helemaal in balans.

Na 11 missen (wanneer anders?) nam het LGMK afscheid als organisator van de carnavalsmis maar wist die op bijna natuurlijke en carnavaleske wijze deze over te laten gaan in de Musical Carnavalx.

Doornroosje die in de 11e mis naar het graf werd gedragen werd een van de hoofdrolspeelster in de musical. Na een eerste editie in de tent bij hotel Pullman week het LGMK met de Musical Carnavalx uit naar het Beursgebouw. Daar organiseerde het koor zes jaar op een rij een geweldig carnavalsevenement dat tussen de 1.500 en 1.800 carnavalsvierders trok.

Musical Carnavalx werd een  begrip en voor veel carnavalsvierders het vaste begin van carnaval in Lampegat. Dat succes had ook een keerzijde.  De organisatie en de financiën die daarbij hoorden werden te omvangrijk voor het koor en dus werd besloten met de organisatie te stoppen.

In 2020 levert het LGMK voor de 22e keer haar bijdrage aan het carnaval in Lampegat. Dit carnavalesk jubileum markeert ook de start van een nieuw evenement: Ameezing CarnavalX. Natuurlijk carnaval en meezingen.

Naast deze carnaval historie heeft het LGMK in Eindhoven vooral ook bekendheid gekregen door het organiseren van Ameezing Eindhoven.  Sinds 2005 is Ameezing Eindhoven een geweldig succes. Nog steeds zingen duizenden mensen op de eerste vrijdag na 18 september samen. Oorspronkelijk op het Stadhuisplein. De laatste jaren bij de Van Doorne Kiosk. Zingen verbroedert!

Het LGMK repeteert wekelijks onder leiding van Wikke van Wershoven. Een serieuze maar toch heel gezellige repetitie en ook na afloop is de stemming opperbest. Voor veel leden is het een avondje uit.

Het LGMK is er trots op dat het als gemengd koor een 50/50 bezetting heeft van dames en heren. Bij de damespartijen is een kleine wachtlijst, bij de tenoren zijn nog enkele vacatures.  Zonder daar een harde lijn in te kiezen wordt van nieuwe leden verwacht dat zij het gemiddelde niveau verhogen en de gemiddelde leeftijd verlagen. Dit beleid heeft de afgelopen jaren goed gewerkt.

Heb je vragen, of interesse om lid te worden? Neem dan contact op via  info@lgmk.nl.

© AMEEZING EINDHOVEN 2017. ALL RIGHTS RESERVED.